МВФ: Рисковете пред световната икономика са по-балансирани, отколкото през пролетта

10 октомври 2023, 12:28 203

През 2023 г. Фондът предвижда световната икономика да нарасне с 3%

Световната икономика ще нарасне с 3% през тази година и с 2,9% през следващата, прогнозира Международният валутен фонд (МВФ) в есенния доклад „Преглед на световната икономика: Преодоляване на глобалните различия“, цитиран от БТА.

И докато за 2023 г. прогнозата се запазва същата, то за 2024 г. тя отразява понижение с 0,1 процентен пункт спрямо междинния доклад на Фонда, обявен през юли, на фона на незадоволителното постпандемично възстановяване и на военните действия в Украйна.

Понижението на прогнозите за идната година се дължи на влошените очаквания за растежа на брутния вътрешен продукт ( БВП) в еврозоната и Китай, за които се прогнозира ръст от съответно 1,2% и 4,2% спрямо юлските предвиждания за растеж от 1,5% в еврозоната и 4,5% в Китай. Според МВФ кризата в сектора на недвижимите имоти в азиатския гигант може да се разпространи и да засегне страните износителки на суровини.

Заради незадоволителното представяне на икономиката на Германия, която е водещата в еврозоната, Фондът сега очаква ръст на валутния блок от едва 0,9%, а не с 1,3% както през юли.

По оценки на Фонда кризата в имотния сектор на Китай ще доведе до намаляване с 0,1 проценти пункта (спрямо летните прогнози) до 4% на очаквания ръст на развиващите се световни икономики като цяло. 

БВП на Русия ще нарасне през 2024 г. с 1,1% вместо с очакваните през лятото 1,3%.

За САЩ и Бразилия Фондът очаква по-добри макроикономически резултати с ръстове на БВП от по 1,5%. Юлските прогнози сочеха 1% нарастване на икономиката на САЩ и с 1,2% – на Бразилия.

За Индия МВФ прогнозира 6,3% ръст, колкото показваше моделът и през юли.

Прогнозите са за стабилно намаляване на инфлацията – от 8,7% през 2022 г. до 6,9% през 2023 г. и 5,8% през 2024 г. Но очакванията за 2023 г. и 2024 г. са преразгледани нагоре – съответно с 0,1 и 0,6 процентни пункта. От институцията не очакват инфлацията да се завърне до целевите си нива (около 2%) до 2025 г. в повечето държави.

В САЩ инфлацията се очаква да бъде 2,8% през 2024 г. при 2,3% според лятната оценка. За еврозоната Фондът очаква повишаване на цените през 2024 г. с 3,3%, а не с 2,9%, каквито бяха очакванията през юли. 

В новата си прогноза МВФ отбелязва, че „рисковете пред световната икономика са по-балансирани, отколкото през пролетта“ след постигнатото в САЩ разрешаване на въпроса с дълговия таван и действията на Вашингтон и правителството на Швейцария за овладяване на финансовите сътресения (фалитите на някои средни по капитализация американски банки и придобиването на Credit Suisse от UBS).

Експертите на Фонда пишат в есенната си оценка, че централните банки нямат много място за грешки в борбата за постигане на ценова стабилност, като призовават финансовите институции да минимизират щетите върху икономиките в процеса на „дезинфлация“. 

По отношение на фискалните рискове МВФ призовава правителствата по света да свият мерките за подкрепа, които обхващат широк кръг лица, и да насочат средства към уязвимите групи.

МВФ настоява за световно взаимодействие в търговията с „необходимите минерали“, за да се насърчи зеленият преход и да се противодейства на промените в климата. 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент