МВФ прогнозира икономически ръст за България

2 февруари 2021, 11:24 578

Според Фонда безработицата у нас ще намалее

Икономически ръст с 3,6% и спад на безработицата до 4,8% през 2021 г. прогнозира Международният валутен фонд (МВФ) за България. Прогнозата на МВФ е публикувана след проведени 27 консултации със страната ни.

Според доклада на МВФ бюджетната политика на правителството и предприетите мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите, засегнати от коронакризата, са правилни. В документа се съдържат и някои препоръки за страната ни, сред които са подобрения в дизайна и обхвата на антикризисните мерки, както и това институциите да намерят начин за по-бързо оползотворяване на еврофондовете с цел по-зелена и дигитализирана икономика. Също така увеличенията на заплатите в държавния сектор и на пенсиите в кризисната 2020 г. се нуждаят от задълбочена ревизия в бъдеще, се посочва още в документа. Според МВФ са необходими усилия за борба с корупцията и подобряване на бизнес климата, както и укрепване управлението на страната.

Икономиката ни може да постигне силен ръст, но за целта са необходими структурни реформи в средносрочен план, се казва още в съобщението от  Вашингтон.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент