МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на България за 2024 г.

16 април 2024, 16:21 85

Очакванията са българската икономика да нарасне с 2,7%

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за развитието на българската икономика за тази година, като същевременно вече залага на по-висока инфлация. Това сочат данните от най-новия Преглед на глобалната икономика, озаглавен „Стабилен, но бавен растеж: Устойчивост насред различия“, пише БТА. 

За настоящата година МВФ очаква икономиката на България да нарасне с 2,7%. Това е по-ниска оценка спрямо есенния доклад, публикуван през октомври миналата година, в който бе прогнозиран ръст от 3,2%.

През 2023 г. икономиката на страната ни нарасна с 1,8%.

В оценката си за 2025 г. МВФ очаква националното ни стопанство да отчете ръст от 2,9%.

По отношение на инфлацията Фондът очаква темп от 3,4% през 2024 г. след прогнозите за ръст на потребителските цени от 3%, записани в октомврийския доклад. За 2025 г. Фондът очаква инфлацията да се забави до 2,7%.

В пролетните прогнози на МВФ е посочено още, че безработицата у нас през 2024 г. ще намалее до 4,3% при очаквания за ниво от 4,4% в октомврийския доклад. През 2023 г. нивото на показателя бе 4,4%. Догодина показателят ще продължи да се понижава, достигайки 4,2%, очакват експертите на Фонда.

Оценки на други институции

Реалният брутен вътрешен продукт на България се очаква да се увеличи с 1,9% през 2024 г., обяви през февруари Европейската комисия. Тогава ЕК коригира нагоре спрямо есенната си прогноза очакванията за растеж на българския БВП

За сравнение – Българската народна банка прогнозира ръст на БВП от 2,2% за текущата година в мартенската си макроикономическа прогноза, която бе публикувана по-рано днес, а в прогнозата на Министерството на финансите при приемането на националния бюджет бе заложен ръст на БВП от 3,2%.

Регионален контекст

Като цяло за Европа в пролетния си доклад МВФ повишава прогнозата си за растеж за 2024 г. до 1,6% спрямо октомврийската оценка от 1,5%.

Сред страните от региона за икономиката на Румъния се очаква да нарасне с 2,8%, а тази на Гърция – с 2%. За Хърватия очакванията на Фонда сочат ръст на БВП от 3% през тази година, като това е възходяща корекция спрямо октомврийския анализ, в който се залагаше ръст от 2,7%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент