МВФ подобри прогнозата си за ръст на световната икономика

7 април 2021, 13:22 35

Планът за излизане от кризата на САЩ и бързото възстановяване на Китай ще повлияят позитивно европейските икономики

Международният валутен фонд (МВФ) подобри изгледите си за очаквания ръст на световната икономика през 2021 г. в доклада си World Economic Outlook за втори път през последните три месеца, съобщава „Инвестор“. Очакваният ръст за годината вече е в размер на 6%, при първоначално прогнозирани 5,5%.

Част от причините за по-оптимистичната прогноза е бързото възстановяване на китайската икономика и финансовата политика в САЩ, които се отразяват благоприятно на глобално ниво. Пакетът от мерки на президента Джо Байдън ще допринесе за подсилването на БВП на страната до предкризисните му стойности и ще повлияе възстановяването в световен мащаб – МВФ предвижда ръст от 4,4% през 2022 г. при очаквани по-рано 4,2%.

Световната индустрия се адаптира към нови бизнес модели в условията на пандемия и ограничения и също допринася за растежа. Темпът на ваксиниране е друг позитив, но въпреки него възстановяването не е равномерно: китайската икономика се е върнала към предпандемичните си нива, но за САЩ това предстои през настоящата 2021 г., а за Европа – през 2022 г. Развиващите се икономики ще стигнат нивата си отпреди пандемията през 2023 г.

По-скромни са очакванията за ръст в Германия (3,6%), но германската икономика, по оценка на властите, е преминала през кризата по-леко и по-малкият ръст е свидетелство за това. В доклада се посочва, че от години международни организации като МВФ и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) насърчават Германия да увеличи държавните разходи, за да осигури по-голям международен растеж, както и че през 2021 г. Германия е поела нов дълг от 240 млрд. евро.

Глобалната финансова политика до голяма степен е свела последиците от кризата до минимум. Страните от Г-20 са предоставили 16 трлн. долара за борба с кризата, а, по оценки на МВФ, без тях икономическият спад е можел да бъде до три пъти по-висок. Средносрочните загуби за световната икономика ще са по-малки в сравнение с икономическата криза преди 10 години, допълва докладът.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент