МВФ: България разполага с достатъчно пари за мерки във връзка с кризата

11 ноември 2020, 00:00 712

От фонда дават висока оценка на мерките за подкрепа на хората и бизнеса, които са били оказани до момента

Правителството трябва да окаже силна подкрепа както на хората, така и на бизнеса, за да се сведат до минимум дългосрочните щети от кризата. Това е препоръката към България, отправена от тазгодишната мисия на МВФ, предаде „24 часа“, цитирано от БТА.

България разполага със значителни фискални възможности, които трябва да бъдат използвани, в случай че пандемията продължи и кризата се задълбочи, пише още в оценката на фонда.

От МВФ дават висока оценка на мерките за подкрепа, които са били оказвани в страната ни до момента. Според тях стабилността на финансовия сектор у нас се е запазила именно благодарение на взетите мерки. Съветът им е ако втората вълна на пандемията доведе до пълно затваряне на страната, правителството да увеличи както разходите за здравеопазване, така и тези за физическите лица и бизнеса.

Друга препоръка на фонда е схемата 60/40 постепенно да бъде насочена повече към поддържането на жизнеспособни, а не на всички работни места. Според тях това би следвало да важи и за бизнеса, т.е. да се подпомагат приоритетно предприятията със солидни и устойчиви на пандемия бизнес планове, вместо тези, които по структурни причини са на път към фалит.

Според МВФ у нас трябва да се постави по-голям акцент и върху преодоляването на неравенството в доходите и бедността. Укрепването на съдебната ни система и борбата с корупцията също трябва да продължат.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент