МТСП създава екосистема на дигиталния преход

26 май 2023, 10:18 342

Ще бъдат разработени мерки за повишаване на цифровите умения на всички участници на пазара на труда и в подкрепа на работодателите

Министерството на труда и социалната политика ( МТСП) работи по създаването на екосистема на дигиталния преход, съобщиха от ведомството.

Съвместно със социалните партньори министерството създава стратегическата основа на дигиталния преход, а с финансиране по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР), Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и средства от държавния бюджет ще бъде разработена палитра от мерки за повишаване на цифровите умения на всички участници на пазара на труда и в подкрепа на работодателите. В момента се разработват програмите и методиките за обучения, които са изследователски обосновани на базата на резултатите от проектите, реализирани от социалните партньори по операция „Развитие на дигиталните умения“. От МТСП са категорични, че за успешния дигитален преход е необходимо да бъдат положени усилия за гарантиране на достъпността на обученията за дигитални умения.

По Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021 – 2027 г.) е заложен ресурс от 400 млн. лева за обучения за придобиване на дигитални умения. По НПВУ също ще бъде реализиран проект, който е с бюджет от 390 млн. лева.

Очаква се в следващите няколко години над 700 хил. български граждани да преминат обучения за дигитални умения.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент