МТСП разкрива нова мярка „Родители в заетост“

26 октомври 2022, 12:40 1604

Родители на деца до 5 години, които не посещават детски ясли и заведения, ще могат да кандидатстват за безплатен детегледач в бюрата по труда

Управляващият орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) обяви началото на нова мярка – „Родители в заетост“, която ще бъде активна за програмния период 2021-2027 г. Конкретният бенефициент по нея е Агенцията по заетостта, която ще подаде проектно предложение до 24 ноември, след което ще подпише договор за нейното изпълнение с Управляващия орган на ПРЧР, съобщават от Министерството на труда и социалната политика ( МТСП).

Мярката „Родители в заетост“ ще предостави възможност на семейства с деца до 5-годишна възраст да кандидатстват за безплатен детегледач в бюрата по труда. Основната цел е да се създадат условия за по-добър баланс между личен и професионален живот както на самотни, така и на многодетни родители с малки деца. Паралелно с това ще се предлагат и услуги за улесняване на достъпа до заетост, за да бъде осигурена превенция на отсъствието на родителите от пазара на труда.

Процедурата е насочена към безработни и търсещи работа родители, както и към работещи, които са в затруднение. По нея ще могат да кандидатстват семейства с деца до 5 години (включително), които не посещават детски ясли, детски заведения и предучилищни групи, а грижата за тях ще бъде до 8 часа на ден. Заявления ще могат да подават и многодетни и самотни родители на деца до 12 години, посещаващи детски ясли, заведения и училища, като за тях е допустима грижа до 4 часа на ден.

Родителите, които бъдат одобрени по мярката, ще получат подкрепа чрез информиране, посредничество и подбор на лицата, които ще полагат грижи за децата. Те ще получат и методическа подкрепа за отглеждане на децата.

Процедурата „Родители в заетост“ ще бъде с бюджет от 24 млн. лева и ще се финансира от Европейския социален фонд +. Целта е в рамките на 6 месеца след пускането ѝ 1 240 участници да подобрят своето положение на пазара на труда.

Условията и документите за кандидатстване по мярката са публикувани в уебсайта на ПРЧР и на ИСУН.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент