МТСП: Наблюдава се спад на нивото на недеклариран труд в България през последните 15 години

19 юни 2024, 09:53 155

Темата за декларирането на труда е ежедневно във фокуса на общественото внимание

Според редица проучвания за нивото на недекларирания труд в държавите – членки на Европейския съюз, през последните 15 години в страната ни се наблюдава спад на сивата икономика. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика ( МТСП) по време на информационна сесия на Европейския орган по труда „Информираността на работодателите – път за предотвратяване на недекларирания труд“. Организатор на събитието е Европейският орган по труда по инициатива на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Темата за декларирането на труда е ежедневно във фокуса на общественото внимание, посочват от социалното министерство. От там уточняват, че положителната тенденция се дължи главно на предприети от държавата действия за изсветляване на икономиката. „Мерките съчетават както законодателни промени и повишаване на ефективността на контрола, така и подобряване на информираността на работещите и на работодателите относно законодателните разпоредби, което е от ключово значение за правилното им прилагане“, обясняват от МТСП.

Сред предприетите мерки са нормативните промени в областта на заетостта през последните години с цел създаване на стимули за формализиране на труда чрез законодателни разпоредби, които са в крак със съвременните условия, осигуряват гъвкавост при наемането на работници и организирането на работата и облекчават административната тежест. Според социалното ведомство гарантирането на адекватността на наказанията на нелоялните работодатели и контролът също са ключов момент в политиките на страната в борбата с недекларирания труд.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент