МТСП: 660 000 души могат да придобият дигитални умения със средства от ПВУ до 2027 г.

1 юли 2024, 09:27 104

Зеленият и дигиталният преход ще доведат до дълбоки промени в заетостта, но и ще създадат възможности за създаване на нови работни места

Подготовката на работната сила с необходимите умения за зеления и цифровия преход е приоритет на държавната политика на пазара на труда. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика ( МТСП) по време на „Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“, във връзка с тема „Карта на работните места на бъдещето в зелената и цифровата ера“. От социалното ведомство съобщават, че със средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) 20% от работещите българи могат да придобият базови и средни дигитални умения до 2027 г. Още толкова хора могат да се квалифицират или преквалифицират, включително със „зелени“ умения по програма „Развитие на човешките ресурси“.

Зеленият и дигиталният преход ще доведат до дълбоки промени в заетостта, но и ще създадат възможности за създаване на нови работни места. Тази нова среда превръща инвестициите в знанията, уменията и квалификацията на хората да работят с новите технологии във фундаментален въпрос за успешното провеждане на необходимите реформи. 

За да отговори на предизвикателствата на съвременния пазар на труда, Министерството на труда и социалната политика инвестира приоритетно в обучения за повишаване на цифровите умения и квалификацията на работната сила. Целта е до 2027 г. 660 000 души да придобият дигитални умения. За да насочи най-правилно инвестицията в обучения, МТСП прави аналитични прогнози за развитието на пазара на труда. Идеята е да се допълнят тези прогнози с анализ на очакваните промени – какви професии се предполага да се появят, кои се очаква да изчезнат, и на тази база да се прогнозират и потребностите от умения за бъдещето.

Фокусът на инвестициите, който досега е бил насочен към развитието на технологиите, трябва да се измести към човешките ресурси. „Развитието на уменията на човешките ресурси трябва да залегне като един от ключовите елементи на всяка секторна политика – икономика, иновации, здравеопазване, околна среда.  Нито една от тези политики не би могла да се развива успешно без човешкия фактор, без наличие на квалифицирана работна сила с необходимите умения“, заявяват от МТСП.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент