МТСП ще работи за промяна в нормите за дистанционна работа

10 март 2022, 13:25 504

КНСБ предлага да се даде законодателна възможност за договаряне на месечна „надбавка за домашен офис“

Министерството на труда и социалната политика ( МТСП) инициира преговори между социалните партньори за сключване на споразумение, което да доведе до промяна в законите за работа от разстояние. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на КНСБ, цитирано от Investor.bg.

В съобщението се посочва, че Кодексът на труда (КТ) трябва да се съобрази с новите онлайн предизвикателства и да даде още по-детайлна уредба на работата от разстояние. От синдиката смятат, че това е наложително, с оглед на все още активната епидемична обстановка.

Според КНСБ в КТ следва да се направи разграничение между случаите, в които работата от разстояние може да бъде задължителна и тези, в които е доброволна. Обръща се специално внимание на това, че при извънредните обстоятелства около пандемията принципът за доброволна работа от разстояние беше пренебрегнат от законодателството. Не са уредени въпросите, свързани със заплащането на консумативи при т. нар. „хоум офис“, както и отговорността на работодателя в случай на трудова злополука.

От КНСБ предлагат да се даде възможност в закона за договаряне на месечна еднократна сума („надбавка за домашен офис“) за електричество, отопление и поддръжка, както и за наема за помещението в частното жилище на служителя, което се използва за офис в случай на принудителен дистанционен режим на работа.

Синдикатите наблягат и на отговорността на работодателя да документира работното време, ако служителят надвишава редовното ежедневно работно време. Те уточняват също, че работата от разстояние е форма на работа, а не форма на работно време. В този смисъл е необходимо в КТ и в Закона за държавния служител ясно да се определи, че при хоум офис служителят има задължение да престира трудова функция в рамките на установеното за него работно време.

В позицията на КНСБ се посочва, че трябва да се гарантира, че повечето служители, които заради пандемията са преминали в дистанционен режим на работа, ще бъдат подкрепени с адекватно обучение и приобщаващи мерки. За целта, според синдикатите, е нужно да се създаде в закона специален целеви отпуск за обучение по дигитални умения.

Нормативната уредба за дистанционния режим на работа следва да отразява и най-новите изисквания на Европейския съюз относно правото на служителя за откъсване от работната среда. Той не може да бъде задължаван от своя работодател да отговаря на обаждания или на имейли, както и да бъде служебно ангажиран по какъвто и да било начин, извън установеното за него работно време.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент