МСФО 16 с изменения във връзка с коронакризата

21 декември 2020, 00:00 1014

Въвеждат се облекчения за лизингополучателите при отчитане на предоставените вследствие на кризата намаления по договорите им

В Международния стандарт за финансово отчитане 16 (МСФО 16), засягащ материята на лизинга, са предвидени промени, продиктувани от затрудненията на бизнеса по време на коронакризата. Чрез тях се цели да бъдат улеснени лизингополучателите при отчитането на дадените им временни отстъпки по договорите за лизинг. Измененията не засягат лизингодателите.

На лизингополучателите е дадена възможността да преценяват дали намаленията по лизинга представляват изменение на договорите им, или не. Ако се възползват от тази нова възможност, те могат директно да отчетат разликите в направените плащания след отстъпката – като текущ резултат, без да се извършва промяна на договорите им.

Предвидената мярка може да се приложи само при намаление на възнаграждението за лизинг, което е непосредствено свързано с COVID-кризата и не е съпътствано от други съществени изменения на договора. Тази опция се отнася единствено до разплащанията с падеж най-късно на 30 юни 2021 г.

За да се гарантира прозрачността на финансовото отчитане на дружествата, за лизингополучателите е въведено задължение за оповестяване на информация за тези случаи, в които са решили да се позоват на новите разпоредби на МСФО 16 – за стойността на предоставеното намаление и начина му на отразяване във финансовите отчети.

Тези промени са обявени на 28.05.2020 г. от Съвета по международни счетоводни стандарти и влизат в сила на 01.06.2020 г. Председателят на Съвета г-н Ханс Хогерфорст обобщава измененията по данни от официалната страница на Фондацията за МСФО : „Изменението има за цел да улесни лизингополучателите, особено тези с множество договори за лизинг, да отчитат свързаните с COVID-19 отстъпки по наемите, като същевременно предоставят полезна информация на инвеститорите.“

С Регламент 2020/1434 на Европейската комисията от 09.10.2020 г. тези изменения са пряко приложими на територията на Общността, считано от 13.10.2020 г. С цел съгласуваност и сигурност в Съюза обаче е предвидено приложението им със задна дата – за тези отчетни периоди, които започват на или след 01.06.2020 г. Допуска се и по-ранното им въвеждане – в отчетите, които към 28.05.2020 г. все още не е разрешено да бъдат публикувани.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент