МС прие промени в Търговския закон, които уреждат презграничното преобразуване на дружества в рамките на ЕС

27 юни 2024, 09:27 117

В резултат от прилагането на законодателните промени се очаква откриване на нови възможности пред българския бизнес

Министерският съвет одобри изменения и допълнения в Търговския закон (ТЗ), чрез които се въвежда Директива 2019/2121 на Европейския парламент и на Съвета от 27 ноември 2019 г. за изменение на Директива (ЕС) 2017/1132 във връзка с презграничните преобразувания, сливания и разделяния, съобщиха от правителствената информационна служба.

Законодателните промени са насочени към насърчаване на свободата на установяване, а чрез това – към постигане на ефективен европейски пазар без вътрешни граници, при съобразяване на останалите цели на европейската интеграция като социална закрила и насърчаване на социалния диалог. Новата правна уредба е продължение на установеното в практиката на Съда на ЕС, че свободата на установяване включва правото на дружество, създадено в съответствие със законодателството на държава – членка на Европейския съюз, да се преобразува в дружество, регулирано от законодателството на друга държава членка, стига да са изпълнени условията, предвидени в законодателството на тази друга държава членка и по-специално установеният от нея критерий за привързване на дружествата с националния ѝ правопорядък.

Наред с измененията и допълненията в правилата за презгранични сливания и вливания на капиталови дружества в рамките на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, в ТЗ се създава нова уредба на презграничните разделяния и отделяния чрез учредяване на дружества.

Въвежда се уредба на презграничното преобразуване на капиталово дружество от една държава членка в капиталовото дружество от друга държава членка, което се осъществява чрез промяна на правна форма и седалището в държавата членка по местоназначение. Новата форма на преобразуване се отличава с факта, че преобразуването засяга само едно дружество, което премества седалището си, без да настъпва правоприемство и уредбата следва да бъде самостоятелна.

В резултат от прилагането на законодателните промени се очаква стимулиране на икономическия растеж, ефективната конкуренция и производителността в Република България, както и откриване на нови възможности пред българския бизнес за разрастване и пълноценно участие на вътрешния пазар чрез преобразуване в дружества, установени в други държави – членки на Европейския съюз.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент