МС предлага промени в Наредбата за заплатите в държавната администрация

3 февруари 2021, 17:58 1283

Чрез тях се цели преодоляване на несъразмерността при възнагражденията на служителите

Открита е процедура по обществено обсъждане на промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. Тя ще продължи до 27.02.2021 г. Предложенията се съдържат в проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на нормативни актове на МС, публикуван на Портала за обществени консултации.

Промените са продиктувани от констатираните съществени отклонения от водещите принципи при определяне на заплатите в държавната администрация – съобразяване на нивото на заеманата длъжност и избиране на степен на заплащането, която да съответства на квалификацията и опита, както и на демонстрираните резултати при осъществяване на дейността.

С проекта се предвижда увеличаване на минималните размери на основните заплати в 22 от 28-те нива на заплащане съгласно Приложение № 1 от Наредбата. Цели се поправяне на изравняването на минималните възнаграждения в голяма част от нивата в резултат на обвързването им с минималната работна заплата за страната. Корекции се правят и във възнагражденията по степени в отделните нива, за да се откроят ясно разликите в заплащането между служителите, попадащи в по-ниските и в по-високите степени.

Изрично се уреждат и случаите, в които по силата на нормативен акт се увеличават индивидуалните заплати на служителите и се достига максимумът на възнаграждението в дадена степен на заплащане. Съгласно новия параграф 3б от Преходните и заключителните разпоредби на Наредбата и в подобна ситуация (освен в конкретно посочените в чл.11, ал.3) ще бъде възможно да се премине в следващата степен на заплащане в рамките на същото ниво. По този начин няма да бъдат ощетявани служителите с възнаграждение, което е близко до максимума за степента, като им се определя по-малък процент увеличение на фона на други служители в същата степен, само за да не се надхвърли фиксираният в Наредбата максимален праг на заплащане.

С Преходните и заключителните разпоредби на проекта на Постановлението се допуска еднократно да бъдат увеличени с до 25% заплатите на служители, които са по-ниски от средното за същата длъжност в съответното звено. Това е приложимо за точно изброени структури, които се отчитат пред Народното събрание. Направено е уточнението, че необходимите средства за тази корекция следва да се впишат в рамките на вече утвърдените за годината разходи за персонал от бюджета на всяка от административните структури.

В проекта е заложено промените да влязат в сила от деня на обнародването. Изключение е предвидено за предложеното увеличение на минималните заплати по нива и степени, за което моментът се отлага до 01.05.2021 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент