МС предлага нова Наредба за реда и данните, необходими за извършване на вписване в регистъра на заетостта

22 май 2024, 10:06 324

Тя е свързана с премахването на хартиената трудова книжка

Министерският съвет публикува в портала за обществени консултации проект на Наредба за реда и данните, необходими за извършване на вписване в регистъра на заетостта. С проекта се предлага приемане на Наредба за реда и данните, необходими за извършване на вписване в регистъра на заетостта, както и промени в Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж.

Приемането на Наредба за реда и данните, необходими за извършване на вписване в регистъра на заетостта, е свързано с промените в Кодекса на труда, с които се предвижда премахването на хартиената трудова книжка и вписването на данните относно трудовите и служебните правоотношения в регистър на заетостта, се посочва в мотивите.

След 1 юни 2025 г. работодателите следва да вписват данните относно трудовите правоотношения в регистъра на заетостта, който ще се изгради и поддържа от Националната агенция за приходите. С Наредбата ясно се регламентират обемът на информацията и сроковете, в които работодателите и органите по назначаване следва да подават данни за вписване в регистъра по заетостта. Регламентиран е и редът за достъп до информацията в регистъра от правоимащите лица.

В съответствие с промените в Кодекса на труда се променя Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, която след 1 юни 2025 г. ще регламентира единствено въпросите, свързани с трудовия стаж, доколкото отпада задължението за вписване на данни в хартиената трудова книжка.

Пълния текст на проекта и мотивите към него може да видите тук.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент