МС предлага линията на бедност да бъде 526 лева през 2024 г.

26 октомври 2023, 09:35 241

Новият размер е с 22 лева по-висок от размера ѝ през настоящата година

Министерският съвет предлага линията на бедност за България за 2024 г. да бъде 526 лева. Новият размер е с 22 лева (или с 4,4%) по-висок спрямо размера ѝ от 504 лева през настоящата 2023 г., съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Проектът на Министерски съвет бе обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където стана ясно, че според разчетите на социалното министерство около 800 хил. души от уязвими групи ще получат финансова подкрепа в по-висок размер през 2024 г.

Финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания ще получават средномесечно над 672 хил. хора с трайни увреждания над 18-годишна възраст. По Закона за социално подпомагане се очаква подпомогнатите да достигнат 123 508 души през 2024 г.

С линията на бедност са обвързани още финансовите помощи и средства за превенция и реинтеграция, за отглеждане на детето при роднини или близки и в приемни семейства по Закона за закрила на детето. Чрез ежегодното актуализиране на стойността на показателя, определен по изследването на „Евростат“, се гарантира, че бедността ще бъде обективно измерена, отразявайки икономическата реалност.

С увеличението на линията на бедност се повишава както размерът на помощите, обвързани с нея, така и обхватът на хората, които имат право на тях. Необходимите допълнителни средства ще бъдат предвидени в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2024 г.

Предстои окончателно решение на Министерския съвет.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент