МС предлага българите да могат да получават допълнителна европейска пенсия

Милен Николов
Редактор
4 май 2023, 10:27 265

Промени в Кодекса за социално осигуряване ще позволят на европейските пенсионни фондове да осъществяват дейност в България

Министерският съвет предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, които ще позволят на европейските пенсионни фондове да осъществяват дейност в България, като те ще имат възможност да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии, съобщи Econ.bg. С промените се въвежда т.нар. паневропейски пенсионен продукт, който дава възможност за пренасяне на осигуровки и пенсии от една държава в ЕС към друга при преместване на осигуреното лице.

Осигуряването в европейските пенсионни фондове ще бъде на доброволен принцип. Те ще функционират по същия начин като местните фондове за доброволно пенсионно осигуряване, които и в момента осъществяват дейност на българския пазар.

Пенсионните продукти, които тези фондове предлагат, могат да се различават помежду си, като в този случай те ще бъдат обособени в подфондове. По този начин осигурените лица ще могат да участват в управлението на инвестициите и ще могат да избират между по-рискови и доходоносни варианти или такива с по-малък риск, но с по-ниска доходност.

За да влязат в сила, предложените промени трябва да бъдат одобрени от Народното събрание.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент