МС одобри проект на Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Австралия

30 май 2024, 09:41 173

Данъчните облекчения за бизнеса и гражданите и въвеждането на общоприети международни правила за данъчно облагане ще създадат сигурна среда

Със свое решение Министерският съвет одобри като основа за водене на преговори проект на Спогодба между Република България и Австралия за избягване на двойното данъчно облагане по отношение на данъците върху доходите и предотвратяване на отклонението и заобикалянето на данъчното облагане, съобщиха от правителствената информационна служба.

Чрез сключването на спогодбата ще се постигне подобряване на инвестиционния климат между двете държави, като се създадат реални предпоставки за разширяване на пазарните ниши за българския износ, ускоряване на двустранния търговски обмен и реализиране на нови инвестиционни проекти. Осигурените данъчни облекчения за бизнеса и гражданите и въвеждането на общоприети международни правила за данъчно облагане ще създадат сигурна и предсказуема среда, благоприятстваща активизирането на стопанската дейност. 

Австралия е с нарастваща геополитическа и икономическа тежест. Член е на важни регионални и международни организации, на Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Страната е ключов регионален и международен партньор, с който България и Европейският съюз споделят общи ценности и приоритети и стабилно и непрекъснато развиващо се партньорство. В нея живее най-голямата българска общност в Азиатско-тихоокеанския регион, която не е загубила връзката с родината си. 

При изготвянето на проекта на данъчна спогодба с Австралия са взети предвид последните развития в областта на международното данъчно облагане, инициирани от държавите от Г-20 и ОИСР, с оглед противодействие на свиването на корпоративната данъчна основа и прехвърлянето на печалби. 

Спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане са важен елемент от междудържавната договорна база, тъй като водят до стимулиране на стопанската и инвестиционната дейност между държавите.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент