Многостранната конвенция за прилагане на мерки, свързани с данъчните спогодби, за предотвратяване свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби от 01.01.2023 г. влиза в сила за България

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
28 септември 2022, 14:20 388

От 1 януари 2023 г. Конвенцията ще се прилага по отношение на данък при източника

Република България е депозирала своя инструмент за ратификация на Многостранната конвенция за прилагане на мерки, свързани с данъчните спогодби, за предотвратяване свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби („Конвенцията“) и окончателния списък с резерви и уведомления пред Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ОИСР на 16 септември 2022 г., съобщават от НАП.

С ратифицирането и влизането в сила на подписаната от България на 7 юни 2017 г. в Париж Конвенция, страната ни изпълнява ангажимента си във връзка с членството в Приобщаващата рамка на ОИСР за създаване на по-ефективни механизми за борба срещу трансграничното укриване на данъци, като по този начин ще приведе данъчните си спогодби в съответствие с минималните стандарти по Плана BEPS на ОИСР.

Съгласно чл. 34, ал. 1 от Конвенцията, тя ще се прилага по отношение на данъка при източника, уреден в данъчните спогодби, от 1 януари 2023 г., а по отношение на другите данъци – от 1 януари 2024 г.

От приходната агенция отбелязват, че списък със спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане, по отношение на които ще се прилага Конвенцията, както и резервите и уведомленията, могат да бъдат отрити в Закона за ратифициране на Конвенцията, обнародван в ДВ, бр. 47 от 24 юни 2022 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент