МИР отвори за кандидатстване процедура „Разработване на иновации в предприятията“ с бюджет 127 млн. лева

16 януари 2024, 09:42 267

От безвъзмездна помощ ще могат да се възползват микро-, малки и средни предприятия (МСП), дружества с до 3 000 служители и големи компании в партньорство с МСП

Министерството на иновациите и растежа (МИР) отвори за кандидатстване процедурата „Разработване на иновации в предприятията“. Тя е част от подкрепата за българския бизнес по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП). Бюджетът ѝ е 127 млн. лева. Документите по нея се подават изцяло онлайн през системата ИСУН 2020 до 15 май 2024 г., съобщиха от МИР.

От безвъзмездна помощ ще могат да се възползват микро-, малки и средни предприятия (МСП), дружества с до 3 000 служители и големи компании в партньорство с МСП. Проектите им трябва са насочени към някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Минималният размер на финансирането по процедурата е 50 000 лева, а максималният зависи от големината на фирмите. За микропредприятията е 250 000 лева, за малките – 400 000 лева, а за останалите – 500 000 лева. Съфинансирането е от 25% до 60% спрямо категорията на дружествата.

Подкрепа ще се получава за разработване на продуктови иновации или такива в бизнес процесите, свързани с извършване на изследвания, изпитвания, измервания и валидиране, както и със създаване и тестване на прототипи и пилотни линии. Ще се финансират още дейности по защита правата по индустриална собственост на национално и международно равнище на разработките по проекта.

Допустимо ще бъде разработване на иновации в различни сфери на икономиката. Например в областта на изкуствения интелект и повишаването на промишления капацитет, облачните изчисления (Big Data, Grid and Cloud Technologies), комуникационните мрежи, включително безжични сензорни мрежи и безжична комуникация или управление, разработване на ИКТ подходи в машиностроенето, медицината, творческите и рекреативните индустрии, дигитализацията на културно-историческото наследство, телемедицината, блокчейн технологиите и др. Сред приоритетите е също създаване на иновации в областта на автономните роботи и системи, които да бъдат внедрени в промишлеността и в сектори с дългосрочен дефицит на кадри.

Финансиране ще могат да получат още дейности по разработване на нови методи за чисто производство, съхранение, преработка и достигане до крайните потребители на специфични български съставки и продукти. Ще може да се предоставя подкрепа за разработване на технологии, базирани на водорода, и използването на водород в индустрията, енергетиката, транспорта и бита. Средства по процедурата ще се отпускат и за разработване на иновации за нуждите на процесите по инвитро, на тъканното инженерство и регенеративната медицина, както и за нови решения и дигитализация на културни и творчески индустрии като сценични и визуални изкуства, медии, библиотеки и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент