Министерството на туризма е изплатило 10 млн. лева на туроператори

7 януари 2021, 11:19 670

Средствата бяха отпуснати по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г., а общият брой на одобрените за финансиране заявления са 720

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе среща с представители на туроператори и туристически агенти. На нея присъстваха Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българската асоциация на туристическите агенции, Сдружение „Туризъм“ и Обединение „Бъдеще за туризма“, предаде агенция CROSS, цитирана от БТА.

По време на срещата Николова представи актуализирана информация във връзка с предприетите от правителството мерки в помощ на туристическия бранш. Тя поясни, че ведомството вече е изплатило 10 млн. лева в подкрепа на предприятията, които са регистрирани по Закона за туризма като туроператори или туристически агенти. Средствата бяха отпуснати по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г., а общият брой на одобрените за финансиране заявления са 720.

Отпуснатите средства представляват около 1% от оборотите на предприятията през 2019 г. От туристическия бранш получиха помощи в размер от 51 до 371 000 лева, в зависимост от декларирания от тях оборот.

Вицепремиерът коментира и помощта от 3 млн. лева за екскурзоводи и планински водачи по ОПИК, като уточни, че Министерството на туризма е в готовност да действа и по тази процедура.

От своя страна, представителите на туристическия бранш изразиха благодарността си за подкрепата, но и настояха да получат допълнително финансиране заради проблема с предплатените пътувания и замразените възможности за туризъм.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент