Министерството на правосъдието: Без българско гражданство срещу инвестиции

13 януари 2022, 11:38 589

Реални инвестиции в българската икономика липсват, практиката е излишна, смятат експерти

Министерството на правосъдието предлага отпадането на практиката чужденци да получават българско гражданство срещу направени инвестиции в страната, предава dir.bg. Промяната може да бъде направена с изменение в Закона за българското гражданство, като вероятно това ще наложи отпадане на чл. 12а и чл. 14а от него.

В съобщението се казва, че от създаването на разпоредбите в Закона за българското гражданство през 2013 г. до измененията, направени през 2021 г., лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на тези основания, са получили разрешение за постоянно пребиваване в страната заради направени вложения в закупуване на държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност над един млн. лева или защото са вложили сума над милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, увеличавайки инвестицията си при същите условия до два милиона лева.

От Министерството на правосъдието обаче посочват, че в много случаи се оказва, че към момента на подаване на молбата за получаване на българско гражданство инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа или други разпоредителни действия.

Липсата на реални инвестиции в българската икономика е и причината зад предложението предоставянео на гражданство срещу инвестиции да отпадне напълно. Европейската комисия (ЕК) също изразява безпокойство към практиката, тъй като така страната ни налага на ЕС да признава тези граждани и за свои граждани, съответно да им предоставя всички права, произтичащи от това.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент