Министерството на иновациите стартира втората мярка за бизнеса по Плана за възстановяване – 30,6 млн. лева за киберсигурност и ИКТ решения

28 септември 2022, 16:02 417

Мярката ще бъде отворена за кандидатстване от октомври 2022 г.

През октомври 2022 г. втората мярка по Плана за възстановяване и устойчивост (ПИВ) ще бъде отворена за кандидатстване. Тя е с бюджет в размер на 30,6 млн. лева и е за киберсигурност и ИКТ решения, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Българските компании могат да получат грантове по новата мярка в размер от 3 000 до 20 000 лева, без да се налага съфинансиране. С предоставените средства могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, връзки с клиенти, дигитален маркетинг, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители, както и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация. Финансиране ще бъде отпускано и за повишаване на киберсигурността, както и за софтуери за оптимизиране на управленските решения, за защита на информация в локални мрежи и др.

Процедурата „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в МСП“ е публикувана за обществено обсъждане, като коментари и предложения по нея могат да се правят в срок до 30 септември 2022 г. След тази дата МИР ще публикува точен списък на допустимите за финансиране услуги и дейности, за да може кандидатите да подготвят своите проекти.

Мярката ще бъде насочена към компании от почти всички сектори, с изключение на „Добивна промишленост“, „Селско, рибно и горско стопанство“, „Строителство“, „Социални дейности“ и „Образование“, тъй като те се финансират по други програми.

До няколко седмици ще бъде отворена за кандидатстване и третата мярка за бизнеса по ПВУ – за изграждане на ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия (фотоволтаици и батерии), с бюджет в размер на 200 млн. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент