Министерството на иновациите отпуска 600 млн. лева за бизнеса по Плана за възстановяване

13 септември 2022, 10:52 789

Първата процедура по Плана вече е отворена и по нея може да се кандидатства до 21 септември 2022 г.

Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска средства за българския бизнес по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Вече са отпуснати 600 млн. лева, с хоризонт до края на 2022 г., които да стигнат до българските микро-, малки и средни предприятия, предаде econ.bg.

Информацията за отпускането на средствата беше обявена от вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев пред над 300 представители на микро-, малкия и средния бизнес у нас на форума „Големите пари за малкия бизнес – възможности за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост“.

Първата процедура по Плана вече е отворена и по нея може да се кандидатства до 21 септември 2022 г. Тя е с общ бюджет в размер на 260 млн. лева и е с фокус върху предприятия от преработвателната промишленост, управлението на отпадъците, творческата индустрия и медиите – малки и средни бизнеси и микропредприятия, които се нуждаят от средства с цел техническа модернизация.

До края на 2022 г. се предвижда по НПВУ да бъдат отворени още три процедури. Втората мярка – за ИКТ решения и киберсигурност, с общ бюджет от 30,6 млн. лева, ще предостави безвъзмездна помощ на близо 1 400 предприятия. За третата процедура – за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия от малки и средни бизнеси, се отпускат 200 млн. лева. Четвъртата, с общ бюджет от 120 млн. лева, ще цели подпомагане на развойната дейност и интелектуалната собственост, както и на върховите постижения в науката.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент