Министерството на иновациите и растежа обяви нова програма в помощ на малки и средни бизнеси

9 февруари 2022, 10:08 622

Отпускат се 70 млн. евро по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ с цел увеличаване на инвестициите в енергийно ефективни технологии

Нова програма в подкрепа на бизнеса за близо 70 млн. евро (136 226 120 лв.) ще стартира до месец по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Целта на подкрепата, която ще бъде насочена към малките и средните предприятия, е да се увеличат инвестициите в енергийно ефективни технологии. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на представянето на проектобюджета в неговия ресор в Комисията по икономическа политика и иновации в Народното събрание, предаде cross.bg.

Средствата за програмата са от транша за 2022 г. на инструмента REACT-EU. Планът е да бъдат използвани изцяло за възстановяването на инвестиционната дейност на малките и средните предприятия, които са били засегнати от ограничителните мерки във връзка с пандемията, както и при справянето с прехода към зелена икономика. Мярката е от особено значение и в контекста на значителното повишение на цените на електроенергията и природния газ.

Лорер съобщи също, че допълнителни близо 10 млн. лева са осигурени по процедурата за т. нар. Големи малки компании. По този начин над 170 предприятия от резервните списъци ще могат да се възползват от финансиране по програмата.

По думите на Лорер, Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи общата цел за внедряването на качествени стандарти за оценка и контрол на програми, инструменти и проекти, свързани със стимули за бизнеса, като се облекчат процесите на достъп, кандидатстване и управление с цел елиминиране на корупцията и подобряване на икономическата среда.

Министърът подчерта, че министерството ще работи за ефективно, ефикасно и ориентирано към резултатите използване на фондовете за конкурентоспособност на Европейския съюз и Националния план за възстановяване и устойчивост.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент