Министерството на икономиката отпуска нови 60 млн. лева оборотен капитал за бизнеса

18 октомври 2021, 17:06 624

Предприятията могат да получат средствата по мярката до един месец от подписването на споразумението за ново наддоговаряне за оборотни средства

Министерството на икономиката (МИ) ще осигури нови 60 млн. лева за подпомагане на бизнеса у нас – това стана ясно по време на провелата се днес кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС", съобщава Българската телеграфна агенция (БТА).

Средствата ще бъдат осигурени от резерва на оперативните програми по Схема за подпомагане на малки предприятия с оборот над половин милион лева. Предприятията могат да получат финансирането по мярката до един месец от подписването на споразумението за ново наддоговаряне за оборотни средства.

Министерството на икономиката подпомага Министерството на енергетиката по схемата за подпомагане на малки фирми за 50 лева на мегаватчас. Наред с това МИ работи по проектонаредба за компенсиране на бизнеса от високите цени на въглеродните емисии, като е възможно до 25% от стойността на продажбите на въглеродните емисии да бъдат раздадени като компенсации на предприятията в страната.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев помощта от 50 лева/мегаватчас, която е била декватна през юли, вече е недостатъчна, тъй като ситуацията е извънредна и за нея са необходими извънредни мерки. 

От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) обявиха, че ще се присъединят към общонационалния протест на работодателските и синдикалните организации, насрочен за 12:00 ч. утре – 19 октомври. От БАЗ и СЗБ настояват за компенсации в размер на поне 75% от разликата между прогнозната цена на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) (119 лева/мегаватчас) и реалната цена за небитови потребители (400 лева/мегаватчас).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент