Министерството на финансите предлага създаването на Закон за покритите облигации

21 юни 2021, 11:51 515

Инициативата идва след доклад на Европейската комисия, в който се отбелязва, че такъв закон в България липсва

Министерството на финансите ( МФ) предлага създаването на Закон за покритите облигации след препоръка на Европейската комисия (ЕК), съобщава БНР. В заключителния си доклад преди приемането на директива за този вид финансови инструменти, ЕК отбелязва, че подобен закон липсва в България, наред с други държави членки.

Покритите облигации са дългов инструмент, емитиран от кредитна институция, обезпечен с активи – най-често пул от ипотечни заеми или кредити от публичния сектор – които са директно изискуеми за удовлетворяване на инвеститорите. Активите от пула гарантират, че кредитната институция, издаваща покритите облигации, разполага с искане за плащане и е обезпечена чрез служещи като обезпечение активи, подчинени на строго определени изисквания. Покритите облигации генерират паричен поток към инвеститорите, точно както обезпечените с активи ценни книжа.

В мотива за предложението на МФ се посочва, че у нас вече има действащ Закон за ипотечните облигации, които също са вид покрити облигации. За двадесетте години на неговото съществуване има издадени 29 емисии на обща стойност от 270 млн. евро.

Българската народна банка ще извършва контрола над пазара на покритите облигации. В предложението се посочва, че с приемането на закона ще се създаде още един вид нискорискова инвестиция.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент