Министерският съвет прие законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки

Милен Николов
Редактор
13 април 2023, 09:52 331

Предложените промени целят хармонизиране на българското законодателство с европейското

Министерският съвет прие законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. Предлаганите промени в правната уредба в областта на обществените поръчки имат за цел хармонизиране на българското законодателство с европейското, изпълнение на ангажименти по Националния план за възстановяване и устойчивост и справяне с установени проблеми в практиката на възложителите, съобщи пресслужбата на МС.

С направените предложения за промени се цели намаляване на използването на процедури на договаряне без обявление, както и на дела на поръчките, възложени след получена само една оферта. Предвижда се завишаване на санкциите за възложителите, които провеждат процедура на договаряне, без да са спазени условията по закона.

С цел насърчаване на централизираното възлагане е предвидена допълнителна възможност за създаване с акт на Министерския съвет на централен орган за покупки за нуждите на общините.

Предвижда се разширяване на външния контрол, осъществяван от Агенцията за обществените поръчки, и въвеждане на задължителен предварителен контрол на процедури на стойност над 5 000 000 лв. Целта е да бъдат обхванати всички значими обществени поръчки, по отношение на които е налице голям обществен интерес.

Съгласно предложенията мониторингът въз основа на извадка от електронната платформа ЦАИС ЕОП ще се извършва по определени индикатори, а получените данни ще се предоставят на органите за последващ контрол с цел извършване на проверки. Предвижда се задължение за тези органи да изготвят и изпращат доклад за резултатите от проверките и установените проблеми при прилагането на законодателството в областта на обществените поръчки. Информация от мониторинга ще се изпраща и на Комисията за защита на конкуренцията във връзка със забраната по чл. 15 по Закона за защита на конкуренцията.

Във връзка със случаи на неправилно прилагане на т.нар. in house възлагане се предлага забрана за превъзлагане на предмета на договора или части от него на други лица, както и санкция за нейното нарушаване.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент