Министерският съвет предлага промени в правилата за несъстоятелност на занаятчии, предприемачи и лица със свободни професии

Милен Николов
Редактор
18 април 2023, 17:44 329

Промените предвиждат опрощаване на дълговете 3 години след спиране на плащанията

Министерският съвет предлага промени в правилата за несъстоятелност на занаятчии, предприемачи и лица със свободни професии. Промените предвиждат дълговете на гореизброените категории лица да могат да бъдат опрощавани 3 години след спиране на плащанията. Към момента не съществуват правила за несъстоятелност и опрощаване на дългове на хора, които работят за себе си, но не са регистрирали фирма, съобщи Econ.bg.

Според предложените тестове в закона за неплатежоспособен ще се счита предприемач, който не е в състояние да изпълни свое парично задължение, свързано с упражняваната от него стопанска дейност, занаят или свободна професия.

За да бъдат опростени задълженията на предприемач, занаятчия или човек със свободна професия, трябва да бъдат изпълнени няколко условия. Първото от тях е човекът да е прекратил дейността, с която са свързани задълженията му. Освен това трябва да минат три години от решението на съда, с което одобрява планът за разпродажба на имуществото на длъжника. По този ред обаче няма да бъдат опрощавани задължения за глоби, както и по заеми, обезпечени с ипотека.

След като в продължение на три години кредиторите взимат част от доходите на длъжника, оставащите неразплатени задължения ще бъдат опрощавани. След опрощаване на дълговете човекът може да започне на чисто и отново да стартира стопанска дейност, занаят или свободна професия.

С промените ще бъде даден втори шанс на еднолични търговци и шефове на дружества, които са били обявени в несъстоятелност. В момента едноличен търговец, както и шеф на дружество с ограничена отговорност и член на Управителния съвет на акционерно дружество, не може да бъде човек, който е обявен в несъстоятелност или е участвал в управлението на дружество, което е обявено в несъстоятелност и са останали неудовлетворени кредитори. Предложените промени в Търговския закон предвиждат тези ограничения да отпаднат 5 години след обявяването в несъстоятелност на дружеството. С промените в Търговския закон се съкращават и сроковете за обявяване в несъстоятелност на търговски дружества.

Предстои промените да бъдат разгледани от депутатите в Народното събрание.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент