Министерски съвет внесе Проект за ратифициране на Протокола за изменение на СИДДО с Германия в НС

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
14 ноември 2022, 17:37 410

Измененията на спогодбата целят привеждане на разпоредбите ѝ в съответствие с минималните стандарти по действия 6 и 14 от Проекта BEPS

На 10 ноември 2022 г. Министерски съвет внесе в Народното събрание за ратифициране проект на Закон за ратифициране на Протокола за изменение, подписан в София на 21 юли 2022 г., на Спогодбата между Република България и Федерална република Германия за избягване на двойното данъчно облагане и отклонението от облагане с данъци на доходите и имуществото, подписана на 25 януари 2010 г. Проектът е одобрен с Решение № 883 на Министерския съвет от 2022 г.

Измененията в Спогодбата имат за цел да бъдат включени разпоредби, които са част от т. нар. „минимален стандарт“ по Проекта BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) и са отразени в най-актуалната редакция на Модела на данъчна спогодба на ОИСР от 2017 г. Държавите членки на Приобщаващата рамка на ОИСР (OECD Inclusive Framework on BEPS), сред които са и Република България, и Федерална република Германия, са поели ангажимент своевременно да приведат своите СИДДО в съответствие с горепосочения минимален стандарт.

Промените в текста на действащата Спогодба, които Протоколът предвижда, са насочени основно към противодействие на неправомерното ползване на данъчни облекчения, като в същото време се актуализира разпоредбата относно процедурата за взаимно споразумение в съответствие с минималния стандарт, заложен в Действие 14 от Проекта BEPS, което гарантира на данъкоплатците коректно прилагане на облекченията по СИДДО и защита от двойно данъчно облагане. Наред с изложеното, Протоколът предвижда изменение на метода за избягване на двойното данъчно облагане от страна на Република България съобразно договорната практика на страната ни в последните години.

Напомняме, че проектът BEPS предлага на държавите решения за преодоляване на различията в съществуващите международни данъчни правила, които позволяват на компаниите да минимизират данъчните си задължения, прехвърляйки изкуствено корпоративните си печалби към юрисдикции с ниски или нулеви данъчни ставки, като по този начин избягват данъчно облагане. Също така мерките по Проекта BEPS създават предпоставки за по-голяма данъчна предвидимост и правна сигурност, създавайки условия за по-ефективно разрешаване на споровете между данъчно задължените лица и администрациите при прилагането на международните данъчни правила и изисквания.

Ратифицирането и влизането в сила на Протокола за изменение на Спогодбата между Република България и Федерална република Германия ще доведе до актуализиране на действащата СИДДО между двете държави в съответствие с минималните стандарти по действия 6 и 14 от Проекта BEPS, както и ще спомогне за изпълнение на препоръките от докладите от партньорските проверки на ОИСР по горепосочените действия за тази СИДДО.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент