Минималните заплати в Източна Европа

11 февруари 2021, 11:28 559

Най-високо минимално възнаграждение получават в Словения

Макар минималните заплати в Източна Европа да са сред най-ниските в Европейския съюз, те започват да настигат останалите държави членки, тъй като нарастват значително в последното десетилетие. Така например покупателната способност на минималното възнаграждение в Полша и Словения е по-голяма спрямо тази в някои западни държави.

Актуални данни на Евростат сочат, че най-високата минимална заплата В Източна и Централна Европа е в Словения, като е 1 024 евро. На второ място, с огромна разлика, е Литва, където минималното възнаграждение е 624 евро.

Ако обаче се направи анализ на разходите, както и на покупателната способност на минималните заплати в Източна Европа, то ще стане ясно, че разликата с останалите страни членки се свива значително. Паритетът на покупателната способност (ППС), който измерва колко парични единици струва дадено количество стока, у нас е равен на 623 единици. За сравнение – в Люксембург показателят е 1 668 единици, което е разлика около 2,2 пъти.

Различна е ситуацията в Полша, където минималната заплата е една от ниските в ЕС, но по ППС страната изпреварва държави като Малта, Португалия, Гърция, както и всички от Източна Европа – с изключение на Словения.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент