Минималната заплата ще бъде увеличена през март след приемането на Бюджет 2022

5 януари 2022, 11:02 732

В бюджета за новата година са заложени цели 12 млрд. лева за ифнраструктурни проекти

Увеличаването на минималната заплата в България се отлага за месец март, като сумата ще нарасне от 650 на 710 лева, въпреки първоначално записаните в коалиционното споразумение 700 лева , предава bTV. По думите на финансовия министър Асен Василев, увеличението се обвързва пряко с приемането на Бюджет 2022 г.

Очаква се бюджетът за новата година да бъде приет до края на февруари, но параметрите му ще се уточняват през следващите две седмици. Веднъж приет, бюджетът ще бъде актуализиран в средата на годината.

Увеличение на минималната заплата може да има само след приемането на новия бюджет, допълва министър Василев, тъй като възнаграждението и минималните осигурителни прагове трябва да са разчетени в приходната и разходната част на бюджета.

В Бюджет 2022 г. ще бъдат заложени около 3 млрд. лева за борба с последиците от пандемията от COVID-19, а цели 12 млрд. лева ще бъдат обособени за инфраструктурни проекти.

Предвижда се тегленето на нов външен дълг, тъй като през 2022 г. изтича срокът за плащане по два големи заема на България. Не е ясно каква инфлация ще бъде заложена в бюджета.

След оформянето на Бюджет 2022 г. и неговата рамка, приемането му ще зависи от Народното събрание.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент