Минималната заплата може да стане 771 лева през 2022 г.

17 ноември 2021, 11:08 1058

В момента минималната заплата у нас е 650 лева, а средната заплата през септември е 1 543 лева – съотношение от 42,8%

Минималната работна заплата в България може да скочи до 771 лева ако страната изпълни критериите, заложени в Проектодирективата за справедливи и адекватни минимални работни заплати на Европейската комисия (ЕК), съобщава „24 часа“. Директивата предвижда най-ниското възнаграждение във всяка страна членка на ЕС да се формира като съвкупност от 50% от средната заплата и 60% от медианата.

Ако предложението на КНСБ за въвеждането на минимална заплата от 764 лева у нас бъде прието, България ще постигне референтната стойност, която трябва да се използва в страните от ЕС за оценка на адекватността на минималната заплата, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Очаква се директивата да бъде приета през втората половина на 2022 г. В момента минималната заплата у нас е 650 лева, а средната заплата през септември е 1 543 лева. Съотношението на минималната заплата към средната е 42,8%.

Директивата ще засегне всички работници на трудов договор или друго правоотношение в ЕС. Тя съдържа критерии за определяне на адекватни за съответната страна минимални възнаграждения, така че да няма работник, който с труда си да не осигурява приличен доход за себе си и семейството си, допълват от КНСБ.

Адекватността на законоустановените минимални работни заплати се определя според националните социално-икономически условия, включително ръста на заетостта, конкурентоспособността, както и регионалното и секторното развитие. Основни фактори при определяне размера им са покупателната им способност, връзката им с равнището на брутната заплата, разпределението и растежа.

Прагът на възнаграждението не може да бъде задължителен, тъй като това противоречи на европейското право. Държавите членки на ЕС имат автономност при определянето на равнището на заплащането. Директивата няма да допусне различни ставки за MP3, както и правенето на удръжки. Така ще се гарантира, че работодателите не могат да удържат суми от минималните възнаграждения под формата на разходи за служебно облекло, парични санкции или глоби, обясниха още от КНСБ.

Повече от 500 хил. души в България работят на минималната заплата, а малко над 60% от осигурените през август получават суми до 1285 лева. 8,5% от всички работещи са получавали между 1 286 и 1 525 лева, а 29,8% са се осигурявали на суми над 1 525 лева.

Минималната заплата у нас е 332 евро и е най-ниската в целия ЕС. В Нидерландия тя е 1 684 евро, във франция – 1 554 евро, а в Германия – 1 614 евро. В Хърватска, присъединила се към ЕС седем години след България, минималната заплата е 562 евро.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент