МФ ще проведе кампания „Вземи си касовата бележка“

18 януари 2021, 11:00 691

Целта е насърчаване на гражданския контрол върху търговците за спазване на данъчно-осигурителното законодателство

През 2021 г. ще бъде проведена кампания „Вземи си касовата бележка“. Това става ясно от публикувания бюджет на Министерството на финансите за тази година, предаде в. „Труд“.

Общо 20 хил. лева са средствата, които са предвидени за провеждането на кампанията. Нейната цел е да бъде насърчен гражданският контрол върху търговците по отношение на спазването на данъчно-осигурителното законодателство. Предвижда се да бъдат организирани различни дейности за повишаване на данъчната и осигурителна култура на гражданите във връзка с борбата срещу сивата икономика и укриването на доходи. Акцентът ще бъде насочен предимно към това гражданите да изискват касова бележка, когато пазаруват стоки или ползват услуги.

Същевременно от НАП разработват вариант за издаване на електронни касови бележки от бензиностанции и търговски вериги, които имат регистриран към тях софтуер за управление на продажбите и предоставят на своите клиенти карти за лоялност или за отстъпки. Когато клиентът пазарува с подобна карта, той ще получава електронна касова бележка на имейл адреса си или чрез приложение на мобилния си телефон.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент