МФ публикува Проект на постановление на Министерски съвет за координация по прилагането на ограничителните мерки на ЕС

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
18 ноември 2022, 16:40 414

Проектът цели да се създаде нормативна уредба по прилагането на ограничителните мерки, приети с актове на ЕС

На 17 ноември 2022 г. в Портала за обществени консултации, както и в сайта на Министерство на финансите, е публикуван за обществено обсъждане Проект на Постановление на Министерския съвет за координация по прилагането на ограничителните мерки на Европейския съюз (ЕС). Проектът на постановление цели осигуряване на условия за прилагането на европейските регламенти в националното законодателство по отношение на ограничителните мерки, приети от ЕС.

Напомняме, че след началото на военните действия в Украйна на 24 февруари 2022 г. динамиката и обхватът на приеманите от ЕС санкции се увеличиха драстично, а прилагането на ограничителните мерки на ЕС от държавите членки навлезе във все повече сфери на социално-икономическите отношения.

В доклада на министъра на финансите, който е и вносител на проекта, се отбелязва, че Република България, като държава членка на ЕС, и пребиваващите на нейна територия физически и юридически лица, са длъжни да спазват и прилагат ограничителните мерки, приети с регламенти на ЕС. Отбелязва се, че доколкото регламентите са актове, които са директно приложими във вътрешното право, не се налага изрично да се регламентират задълженията на физическите и юридическите лица. Не така обаче стои въпросът с определянето на компетентните органи по прилагането на национално ниво на ограничителните мерки на органите, които ще разрешават или отказват предоставяне на дерогация по регламентите.

За целта с приложения проект се създава Междуведомствен съвет по прилагането на ограничителните мерки на ЕС, чиито функции ще бъдат:

  • предоставяне на насоки и указания по въпроси относно прилагането на ограничителните мерки на ЕС, нуждаещи се от допълнително изясняване;
  • разглеждане на въпроси, свързани с установяването на обхвата, съдържанието или действието на ограничителните мерки;
  • наблюдаване спазването на ограничителните мерки на ЕС и координиране прилагането на ограничителните мерки на ЕС, които са от компетентността на повече от едно министерство или ведомство;
  • съгласуване на проекти на актове, с които Министерският съвет предоставя или отказва да предостави разрешения за освобождаване от действието на определени ограничителни мерки, предвидени в актовете на ЕС.

 

Междуведомственият съвет ще поддържа списък за разпределението на отговорностите между органите на изпълнителната власт. Определените като компетентни министерства и ведомства следва да информират своевременно националния координатор за резултатите от извършваното от тях наблюдение и контрол по спазването на ограничителните мерки на ЕС, а чрез Министерството на външните работи – и Европейската комисия, по установения за това ред.

Предлаганият проект на постановление отчита водещата роля на министъра на външните работи по въпросите на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС, в т.ч. в процеса на приемане на ограничителните мерки от ЕС по отношение на трети страни, физически или юридически лица, недържавни групи или образувания, на наличието на администрация, която го подпомага при изпълнението на тези функции (вкл. създадено звено с юридическа експертиза в специализираната администрация). По тази причина министърът на външните работи е предложен за председател на Междуведомствения съвет за прилагане на ограничителните мерки на ЕС, както и за национален координатор по прилагането на ограничителните мерки. До него всяко заинтересовано лице може да отправи запитване по прилагането на ограничителните мерки и да подаде заявление за предоставяне на разрешение за освобождаване от действието на определена ограничителна мярка, когато такава възможност е предвидена в актовете на ЕС.

Срокът за предложения и становища по проекта е до 17 декември 2022 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент