МФ публикува Проект на нова наредба за осчетоводяване на разходи по оперативни програми

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
22 ноември 2022, 10:21 488

Приемането на новата наредба е продиктувано от направените изменения и допълнения в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове

На 21 ноември 2022 г. в Портала за обществени консултации, както и в сайта на Министерство на финансите, беше публикуван за обществено обсъждане Проект на Наредба за определяне на правилата за извършване на плащания, за верификация и счетоводно отчитане на разходите, за възстановяване и отписване на неправомерни разходи и за осчетоводяване, както и сроковете и правилата за приключване на счетоводната година по програмите. Повод за новата наредба са направените изменения и допълнения в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, които са свързани с постигане на съответствие с европейската правна рамка по отношение на управлението на средствата от фондовете при споделено управление за програмния период 2021-2027 г.

В обхвата на Наредбата са включени програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+), Фонда за справедлив преход (ФСП) и Кохезионния фонд (КФ) на ЕС, както и двустранните програми за трансгранично сътрудничество по външните граници на ЕС, които са програмите между Република България и Република Сърбия, Република България и Република Турция, и Република България и Република Северна Македония.

С проекта на Наредбата се цели детайлизация на национално ниво на процесите по извършване на плащания, за верификация и счетоводно отчитане на разходите, за възстановяване и отписване на неправомерни разходи, за осчетоводяване. Регламентирани са и сроковете и правилата за приключване на счетоводната година по програмите. Също така се и регулират взаимоотношенията между управляващи органи и счетоводен орган във връзка с горепосочените процеси.

Наредбата ще съдържа и 19 приложения, които в основната си част са образци на документи.

Важно е да се отбележи, че с приемането на новата наредба не се отменя сега действащата Наредба № Н-3 от 2018 г. за определяне на правилата за плащания, за верификация и сертификация на разходите, за възстановяване и отписване на неправомерни разходи и за осчетоводяване, както и сроковете и правилата за приключване на счетоводната година по оперативните програми и програмите за европейско териториално сътрудничество.

Срокът за предложения и становища по проекта е до 21 декември 2022 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент