МФ публикува нов проект за изменения в Наредба № Н-10 от 2006 г. за възстановяване на ДДС на чуждестранни лица, които са установени извън ЕС

Вяра Владева
Юрисконсулт в Kreston BulMar
7 декември 2022, 15:41 537

Промените са във връзка с брекзит, обнародвани и влезли в сила изменения в ЗДДС, както и проблеми в практиката по прилагане на закона

На 5 декември в Портала за обществени консултации, както и в сайта на Министерството на финансите е публикуван Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-10 от 2006 г. за възстановяване на платен данък върху добавената стойност на чуждестранни лица, които не са установени на територията на Европейския съюз (известна още като Наредба за възстановяване на ДДС на лица извън ЕС). С промените се цели привеждане на Наредбата в съответствие с изменения и допълнения, направени в ЗДДС (обн. в ДВ, бр. 14 от 2022 г.), свързани с прилагането на режим извън Съюза и с оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз. Направени са и някои редакционни промени поради проблеми в практиката по прилагане на закона.

Основна част от промените са свързани с оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз. Доколкото в тази държава се въвежда ново електронно Удостоверение за статута на данъчно задължителните лица (Certificate of Status (е-CoS)) за целите на възстановяване на платен данък върху добавената стойност, в Наредбата се предлага да бъде намалена административната тежест за данъчно задължените лица, като лицата ще могат да предоставят електронни удостоверения, които могат да бъдат проверени по електронен път. Предлага се да отпадне задължението на лицата да разполагат по всяко време с оригиналните документи, необходими за икономическата им дейност, както и да предоставят оригиналите при поискване, като ще се изискват само заверени копия от тях.

С проекта за изменение на Наредбата се въвежда изискването лицата да декларират съотношението на сделките с право на приспадане на данъчен кредит и такива без право на приспадане на данъчен кредит.

Друго изменение касае осъвременяване на праговете за възстановяване на данък върху добавената стойност, както и уеднаквяването им с тези в Наредба № Н-9 от 16 декември 2009 г. за възстановяването на данъка върху добавената стойност на данъчно задължени лица, неустановени в държавата членка по възстановяване, но установени в друга държава – членка на Европейския съюз. Доколкото искането за възстановяване на данък добавена стойност за изтекла календарна година се подава до 30 юни на годината, следваща календарната година, през която е възникнало правото на възстановяване на данъка, и за да не се получи затруднение при определяне на тези прагове, свързани с възстановяване на данъка за 2022 г. и 2023 г,. е предложено същите да влязат в сила от 1 януари 2023 г.

Срокът за предложения и становища по проекта е до 4 януари 2023 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент