МФ предлага минималната работна заплата да стане 770 лева от 1 юли 2023 г.

16 декември 2022, 10:31 543

По-рано МС предложи увеличението да е от 1 януари

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене законопроекта за продължаване действието на разпоредби от Закона за държавния бюджет за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., съобщи БТА.

На заседанието министърът на финансите Росица Велкова каза, че становището, което Министерството на финансите изразява, е предложението за минимална работна заплата (МРЗ) от 770 лева да бъде прието, считано от 1 юли 2023 г. Аргументът е, че към момента няма бюджет в класически вид.

Припомняме, че по-рано Министерският съвет предложи МРЗ да бъде увеличена от 1 януари 2023 г. на 770 лева, като проектът беше публикуван на страницата на Министерството на труда и социалната политика ( МТСП) на 10 декември.

По време на заседанието на бюджетната комисия финансовият министър цитира предварителен доклад на Европейската комисия, според който България е втората държава от страните – членки на ЕС, (след Италия) с най-висок структурен дефицит за 2022 г., който е 4%. Една трета от приноса за този структурен дефицит е национално финансиране на първични и текущи разходи – основно увеличение на пенсиите, а останалите две трети са нетаргетирани компенсации и мерки.

Припомняме, че парламентът прие на първо четене минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50% от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето ѝ. Към момента това би означавало минимален размер от 850 лева, като по данни на Министерството на финансите нетно хазната ще губи около един милиард лева от този ръст.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент