МФ подготвя бюджет за 2023 г. с дефицит от 3% от БВП

21 юни 2023, 09:55 277

Заложеният бюджетен дефицит е 4,582 млрд. лева

Министерството на финансите разработва бюджет за 2023 г. с 1,8% ръст на БВП, 7,8% средногодишна инфлация и 3% дефицит. Заложеният бюджетен дефицит е 4,582 млрд. лева, което е 3% дефицит на начислена основа и 2,5% на касова основа. Предвижда се страната да получи второ плащане по ПВУ в рамките на тази година, съобщиха от финансовото ведомство.

В приходната част е предвидено да се отчислява 100% дивидент от печалбата на държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала. Това ще осигури 780 млн. лева допълнителни приходи в бюджета. Предвижда се и допълнително увеличение на приходите в бюджета с 3,526 млрд. лева, така че приходната част да достигне до 69,321 млрд. лева, основно от повишаване на събираемостта от НАП и Агенция „Митници“.

Предвижда се намаление в разходната част на бюджета чрез прецизиране и намаление на капиталовите разходи с 1,851 млрд. лева, като те ще бъдат в размер на 8,87 млрд. лева. По тази начин са обезпечени средствата за всички европейски програми, разплащанията по които изтичат тази година, както и капиталовите разходи, които имат избран изпълнител, в процес на изпълнение са или са в напреднала фаза на поръчката. Намаление на разходите има в перо „Издръжка“ на администрацията в размер на 1,5 млрд. лева.

Не са пипани разходите за пенсии и заплати. Заложено е учителските заплати да са 125% от средната работна заплата, предвидени са средства за увеличение на заплатите на асистентите в университетите. В бюджета на НЗОК са осигурени средства, така че всички болници да достигнат нива на минимални заплати от 1 500 лева за медицинска сестра и 2 000 лева за лекар. Фондът за бедствия ще бъде увеличен от 70 млн. лева на 130 млн. лева – до момента са използвани 60 млн. лева от тях.

Данъчните облекчения, които бяха въведени миналата и предишните години, за ресторантьори, хляб, брашно, фитнеси, книги и др., остават до края на годината. Единственото данъчната ставка за природния газ се възстановява на 20%.

При така направения план се предвижда дългът да остане същия като процент от БВП, както миналата година.

Предложеният бюджет влиза изцяло в параметрите, които са заложени по Маастрихтските критерии. Той е разчетен при БВП 184 486 млн. лева.

Планира се бюджетът да бъде внесен в Народното събрание в първата седмица на месец юли, за да може да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила от 1 август.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент