МФ очаква 3,6 млрд. лева дефицит в държавната хазна в края на декември

4 януари 2021, 11:22 687

Това прави 3% от брутния вътрешен продукт на страната и е по-добър резултат от заложените в актуализирания вариант на бюджета за 2020 г.

Дефицит в размер на 3,6 млрд. лева се очаква в държавната хазна в края на декември. Това прави 3% от брутния вътрешен продукт на страната и е по-добър резултат от заложените в актуализирания вариант на бюджета за 2020 г. 4,4%, сочат предварителните данни на Министерството на финансите, цитирани от БНР.

Близо 2,8 млрд. лева са преките фискални стимули през 2020 г. по линията на националния бюджет, което включва и предприетите социално-икономически мерки за борба с последствията от пандемията, както и средствата за звената на първа линия. От Министерството на финансите коментират, че тази сума е с пренасочени средства от около 0,8 млрд. лева от еврофондовете.

От ведомството смятат, че се поддържа добра фискална политика. Те изтъкват, че се отчита ръст на постъпленията от данъците въпреки ограничителните мерки.

Неизразходваният ресурс спрямо последната актуализация на бюджета се равнява на 1,6 млрд. лева и тя ще остане като ликвиден буфер. Към края на месец декември се очаква дефицит от 3,6 млрд. лева, но през ноември окончателните данни сочат минус от около 214 млн. лева. Фискалният резерв надхвърля 12 млрд. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент