МФ обеща по-високи заплати за лекари и медицински сестри от 2021 г.

4 ноември 2020, 00:00 3016

За сектор „Здравеопазване“ са предвидени 6,5 млрд. лева – с около 12% повече от миналата година

От 2021 г. стартовата заплата за млади лекари се предвижда да стане 1 150 лева, а тази на медицинските сестри – 950 лева. Това са цифрите, с които се ангажира финансовият министър Кирил Ананиев пред Нова телевизия, предаде в. „Труд“.

По думите на Ананиев, увеличението е част от трайна политика, която правителството планира да провежда, а именно ежегодно значително увеличение на средствата в здравния сектор.

Финансовият министър допълни, че за първи път за сферата на здравеопазването са заделени повече от 6 млрд. лева. Предвидените средства за 2021 г. са 6,5 млрд., т.е. с около 780 млн. лева (или 12%) повече. В този бюджет влиза и увеличението на заплатите на хората на първа линия, които се борят с пандемията, както и необходимите за тях предпазни средства и дезинфектанти.

Към момента, според данни на „Труд“, стартовата заплата на медицинските сестри е с около 50 лева по-висока от минималната работна заплата за страната – 700 лева. Началното възнаграждение за младите лекари е около 1 000 лева. Тези суми обаче са относителни и зависят от това дали медиците работят в държавна, или в частна болница.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент