МФ: Индикаторът на икономическа активност слабо се подобрява през първото тримесечие на 2024 г.

10 май 2024, 13:22 189

Той обаче остава с отрицателна стойност

Индикаторът на икономическата активност (ИИА) слабо се подобрява през първото тримесечие на 2024 г., но остава с отрицателна стойност от -0,42 при -0,46 през четвъртото тримесечие на 2023 г. Подобрението се дължи както на цикличния компонент, така и на дългосрочния, съобщават от Министерството на финансите.

Повечето показатели, включени в ИИА, отчитат подобрение спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г., с изключение на заети, кредит (нефин. предприятия и домакинства), Euribor (3 м.) и строителна продукция. Текущата оценка отразява подобрената позиция както на външната, така и на вътрешната среда. Най-голям принос имаха показателите за промишленото производство както в Европейския съюз, така и в България. Съществено подобрение бе отчетено и при други вътрешни показатели като оборота в търговията на дребно, поръчките в промишлеността, очаквания за цените в промишлеността и бизнес климата.

През първото тримесечие нa 2024 г. оценената циклична позиция на композитния индикатор на еврозоната също е на отрицателна територия. През януари 2024 г. €-coin2 намалява значително главно поради по-слабото търсене и влошаващото се доверие на потребителите. През февруари той остава на отрицателна територия за дванадесети пореден месец, но все още положителните сигнали за заетостта успяват да компенсират постоянното отслабване на показателите за доверие. През март композитният индикатор на еврозоната става положителен за първи път от началото на 2023 г. Повишението на показателя отразява основно положителния ръст на цените на акциите и възстановяването на качествените показатели за икономическа активност.

Предварителната оценка на ИИА дава индикация, че икономическата активност в страната през първото тримесечия на 2024 г. се подобрява, но е повлияна от новите геополитически конфликти и все още високото ниво на несигурност. Реалният растеж на БВП ще остане близък до отчетения през предходното тримесечие.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент