Малки и средни предприятия ще получат повече от обещаните 178 млн. лева от държавата

6 януари 2021, 12:04 588

Оценката по процедурата е премината успешно от общо 1 703 проектни предложения на средни предприятия, като общата одобрена сума е в размер на 233 645 650 лева

Започна процесът по договаряне по програмата „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19” на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК), съобщават от Министерството на икономиката, цитирано от агенция CROSS.

От ведомството уточняват, че вече са изпратени близо 1 000 покани до одобрените за финансиране кандидати, а в рамките на една седмица ще се изпратят и останалите 285. Размерът на безвъзмездната помощ е 178 532 856 лева.

Оценката по процедурата е премината успешно от общо 1 703 проектни предложения на средни предприятия, като общата одобрена сума е в размер на 233 645 650 лева. Резервните проектни предложения са 418, а размерът на одобрената помощ по тях е 55 112 749 лева. От Министерството на икономиката уточняват, че са предприети всички необходими действия за осигуряването на допълнителни средства за финансиране на предприятия от резервните списъци, като са заделени средства за всички, отговарящи на изискванията по програмата.

Изпращането на поканите се извършва изцяло по електронен път – чрез модула „Комуникация с УО“ в раздел „Проектни предложения“ на Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти в ЕС на България (ИСУН 2020). За целта се използва квалифициран електронен подпис. С поканите се изисква одобрените кандидати да предоставят документи, преди да сключат административния договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Целта е да се извърши проверка дали отговарят на изискванията за бенефициенти съгласно Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Всички одобрени кандидати разполагат с 30-дневен срок от датата на получаване на поканата, за да предоставят необходимите документи. Сключването на административен договор за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ със съответния кандидат е обвързано с бързината, с която той ще предостави необходимите документи.

Предвиждат се два варианта на изплащане на средствата към одобрените кандидати – първият е с авансово плащане и окончателно плащане, а вторият – само с окончателно плащане.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент