Лицата, работили над 6 месеца от дома си в България за чуждестранен работодател, са длъжни да подадат данъчна декларация

26 април 2021, 12:10 529

5 май е крайният срок за подаване на данъчна декларация за доходите от 2020 г.

Хората, които през 2020 г. са работили повече от 6 месеца от дома си в България, но за чуждестранен работодател, имат задължение да подадат данъчна декларация за доходите си. Това напомни пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров.

5 май е крайният срок, в който всички физически лица, задължени да подадат данъчна декларация за доходите си от 2020 г., трябва да го направят, както и да платят данък за довнасяне, ако имат такъв.

Бъчваров напомни също, че ако дадено лице е продало лична вещ по интернет, то не е задължено да декларира дохода, тъй като подобна продажба не поражда данъчни последици. По думите му, тази ситуация следва да се разграничава от търговията – дейност по занятие, за която се дължи 15% данък, какъвто плащат едноличните търговци.

И тази година се запазва тенденцията за масово подаване на предварително попълнени данъчни декларации с ПИК. Вече са издадени над 1 млн. и 100 000 персонални кода. Поради тази причина данъчните не очакват опашки в последните дни на кампанията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент