КЗК предлага увеличаване на санкциите за нарушения на пазара

27 май 2021, 13:53 605

Предложението предвижда глобите да се формират като процент от оборота на дружеството нарушител, а при повторно увеличение да са с до 100% по-високи

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предлага промени в метода, по който се формират санкциите по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), съобщава „Монитор“. Промените са необходими след приетите в ЗЗК изменения, обнародвани в Държавен вестник в края на февруари, които влизат в сила от 1 ноември 2021 г.

Едно от предложенията на КЗК предвижда санкциите за нарушения на пазара да се формират като процент от продажбите на дружеството нарушител: 8% за леките нарушения, до 12% за неособено тежките и до 15% за тежките. И трите категории нарушения маркират максималния размер на санкциите и КЗК може да определи по-ниско наказание в зависимост от тежестта им. При повторно нарушение глобите могат да се увеличат с до 100%.

Продажбите, на база на които ще се определя глобата, включват реализираните от дружеството нетни приходи от продажби (стойността преди облагане с ДДС и други данъци) на съответните продукти (стоки, услуги, продукция), които биха могли да бъдат пряко или косвено засегнати от нарушението. В предложението се отбелязва, че косвено засегнати продукти могат да бъдат продуктите, използвани при хоризонтални споразумения за определяне на цени на покупка на продукт, който служи за създаването на друг материал или краен продукт.

Предвижда се и създаването на нов раздел в ЗЗК във връзка с промените, които постановяват санкции за нелоялни търговски практики в търговията с хранителни и селскостопански продукти. Санкциите при този тип нарушения варират от 5 до 300 хил. лева, а размерът им зависи от тежестта, честотата и продължителността им.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент