КТ "Подкрепа" предлага въвеждането на нов вид отпуск

12 август 2021, 11:16 504

Предложението трябва да стимулира ваксинацията в страната, като предостави по един ден отпуск в деня след поставяне на всяка доза ваксина срещу Covid-19

КТ „Подкрепа“ предлага промени в Кодекса на труда и Закона за държавния служител, с които да се въведе нов вид отпуск за граждански и обществени задължения, съобщава Vesti.bg. С промените работниците и служителите, които се ваксинират срещу Covid-19, ще могат да ползват отпуск в размер на един работен ден след поставяне на доза от някоя наличните в страната ваксини.

Предложеният нов вид отпуск е социално оправдан и необходим, пише КТ „Подкрепа“ в писмо до служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Решението е оправдано заради намалената трудоспособност на нововаксинираните в деня след поставяне на доза, допълват синдикалистите, тъй като имунният отговор на тялото е свързан с повишена температура и цялостен дискомфорт. Налице е и аналогия с кръводаряването, за което също се дължи ден отпуск на служителите в частния сектор и администрацията.

Според представители на КТ „Подкрепа“ създаването на постоянна нормативна уредба по този казус би намалило тежестта върху осигурителната система, тъй като служителите ще ползват ден отпуск, а няма да излизат в почивка заради временна нетрудоспособност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент