КС допусна до разглеждане по същество искането на ВАдС във връзка с обратното действие на абсолютната давност в ЗЗД

16 февруари 2021, 20:13 622

Конституционният съд взе решението с мнозинство от 11 гласа от общо 12

Днес Конституционният съд проведе закрито заседание по образуваното в началото на месеца конституционно дело № 1/2021 г. На заседанието съдът допусна разглеждането по същество на искането на Висшия адвокатски съвет за установяване на противоконституционността на разпоредбата, с която се придава своеобразно обратно действия на абсолютната давност за вземанията срещу физическите лица.

Атакуваният текст е пар.2 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за допълнение на Закона за задълженията и договорите (обнародван в ДВ, бр. 102 от 01.12.2020 г.). Според него 10-годишната давност при заварените случаи тече по правило от момента на изискуемостта на вземането.

По въпроса за допустимостта на искането КС се произнесе с определение. В него той потвърждава, че искането е редовно и ВАдС го сезира във връзка със закон, с който могат да се засегнат правата и свободите на гражданите. КС изтъква, че оспорената разпоредба оказва влияние върху правото на собственост, което се гарантира с чл.17 от КРБ. Според съда текстът от Конституцията не прави разлика между вещни и облигационни права и дава защита и на двата вида, поради което в широкия смисъл на понятието за собствеността попадат и вземанията. Така КС аргументира основателността на решението си да допусне искането до втората фаза на производството – решаването по същество.

КС определи заинтересованите по делото институции, като им даде възможност да изразят становище в 1-месечен срок. Съдът покани и изтъкнати специалисти, които могат да представят правното си мнение в същия срок.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент