Компенсации за бизнеса спрямо загубите

27 ноември 2020, 00:00 583

Мярката е в процес на обсъждане с работодателските организации

Бизнесът може да бъде компенсиран за своите фиксирани разходи на база процент от загубения оборот за същия период на миналата година или средномесечно за цялата година, това заявява министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на интервю в сутрешен блок.

Идеята е в процес на обсъждане от момента, в който стана ясно, че в сила влизат нови противоепидемични мерки. Нужните средства ще бъдат отпуснати по оперативна програма „Икономика и конкурентоспособност". От там ще бъдат пренасочени 156 млн. лева, предназначени за две други програми – за осигуряване на ликвидност на „малките големи компании“, както и за създаване и реорганизация на работната среда в предприятията в условията на пандемия. Тези две програми все още не са започнали, а ако се стигне до тяхното изпълнение, ще се търсят средства за привеждането им в действие, става ясно от изказването на Лъчезар Борисов.

По думите на министъра държавата трябва да осигури още 350-400 млн. лева, за да подпомогне икономиката. Според него в най-лошия случай ще се стигне до свиване на БВП с 1 млрд. лева.

Лъчезар Борисов допълва, че се коментира възможност да бъдат осигурени детегледачки за някои от родителите, които нямат възможност да се грижат за децата си.

Междувременно мерките 60:40 и тези по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ продължават да действат, припомня министъра.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент