Компаниите отчитат спад на приходите през декември

27 януари 2021, 14:46 643

39% от дружествата са с намалели постъпления

39% от предприятията у нас отчитат спад на приходите си през декември, сочат данните на НСИ. Респондентите са нефинансови предприятия, а проучването цели да изследва ефектите от коронакризата. В изследването не са включени предприятия, чиято основна дейност е в сферите земеделие, финанси, застраховане, здравеопазване и образование.

Очаквано – най-голям спад се забелязва в сферата на туризма, където приходите са намалели с 59%. На второ място са дейностите, свързани с култура, спорт и развлечения – 56,4% от компаниите отчитат загуби. 44,4% от предприятията в сферите ресторантьорство, транспорт и търговия също са с намалели приходи. Според данните на НСИ спадът в индустрията е при 41,6% от анкетираните, а в строителството при 24,4% от респондентите.

Проучването показва още, че всяка четвърта от компаниите е пуснала свои служители в платен отпуск, а всяка пета – в неплатен. От правителствените мерки за подпомагане на работодателите са се възползвали 10,5% от анкетираните.

Данните на НСИ сочат също, че 92% от предприятията планират да продължат настоящата си дейност и през януари. Само 4,7% прогнозират, че ще преустановят временно работа, а 1,7% – трайно. Очакванията на работодателите са да запазят персонала си, като 3,5% дори ще наемат нови хора. При 10,5% от дружествата се планират съкращения.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент