Коледните бонуси тази година – с 1/3 по-малко

14 декември 2020, 14:41 723

15% от работодателите ще зарадват служителите си с подаръци, а 8% – с ваучери

Тази година пандемията оказва влияние върху коледните бонуси от работодатели към служители. Бонуси ще има, но близо 1/3 по-малко работодатели са склонни да ги предоставят на работещите за тях, в сравнение с миналата година. Това коментира директорът на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов пред bTV, предаде БТА.

Според проучването на БСК 57% от работодателите планират да поощрят с коледен бонус служителите си в края на годината. Миналата година само 12% от предприятията не са го направили, а като основна причина са посочили липсата на финансова възможност – намалени приходи от продажби, проблеми с ликвидността и стремеж да съхранят работните места и възнагражденията на служителите си.

В проучването е бил зададен и въпросът при какви условия работодателите биха дали коледни бонуси на своите служители. Масовият отговор е бил, че това може да се случи при добри финансови резултати на предприятието и след внимателна преценка на самия принос на всеки служител.

Най-предпочитан вид коледен бонус сред работодателите е финансовият стимул. 15% планират да раздадат фирмени подаръци, а 8% – ваучери за храна.

Що се отнася до размера на бонуса, 63% от работодателите са склонни да отделят за коледен бонус до 20% от нетното възнаграждение на един служител. Около 20% биха дали половината от заплатата, а само 2% планират да предоставят пълна заплата като бонус.

Според проучването на БСК най-високи бонуси за Коледа ще бъдат раздадени в IT сектора, преработващата промишленост, строителството и недвижимите имоти.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент