Кои са най-търсените професии в разгара на епидемията?

16 декември 2020, 00:00 547

През ноември равнището на регистрираната безработица у нас е 6,7% – най-ниската регистрирана стойност от 13 май насам

Равнището на регистрираната безработица в България е 6,7% през ноември. Това е най-ниската регистрирана стойност от 13 май насам. Същевременно от Агенцията по заетостта отчитат спад на безработицата с 0,2 процентни пункта спрямо октомври, както и ръст с 0,9 пункта спрямо същия период през 2019 г., предаде в. „Стандарт“, цитиран от БТА.

 

17 343 са безработните лица, които през ноември са намерили работа. В сравнение със същия месец на 2019 г. се отчита ръст с 13%. Чрез бюрата по труда през ноември 370 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са си намерили ново работно място. От започналите работа 87,5% са устроени в реалната икономика. От тях най-много са лицата, наети в сектора на преработващата промишленост – 25,5%, следвани от търговията – 16,3%, хотелиерството и ресторантьорството – 8%, държавното управление – 6,3% и строителството – 5,3%.

В преработващата промишленост е бил заявен най-голям процент свободни работни места – 36,3%. На следващо място се нареждат административните и спомагателните дейности – 12,8%, търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети – 11,8%, хотелиерството и ресторантьорството – 7,2%, строителството – 7,2% и държавното управление – 5,4%.

В момента най-търсените професии са: монтажници; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в сферата на строителството и транспорта, както и в добивната и преработващата промишленост; квалифицирани кадри по производство на храни, облекла и дървени изделия; металурзи; машиностроители и сродни на тях, занаятчии; работници по събиране на отпадъци; продавачи; персонал в сферата на персоналните услуги (сервитьори, бармани, готвачи, камерирери и др.); персонал, полагащ грижи за хората; стопански и административни специалисти и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент